Los Angeles, grad anđela

44428132 0DC7 4214 980D 5F85A8064A1A e1571139042934

Miris oceana s jedne strane i užarenost asfalta s druge strane čine ovaj grad jedinim od najatraktivnijih američkih destinacija.

Zbog svoje veličine, raširenosti i raštrkanosti stanovnika rijetko tko pješači, javni prijevoz kao da ne postoji. Većina provodi trećinu vremena u automobilu. Zastoji su česta pojava stoga početna slika iz filma La La land dosta dobro opisuje stanje na cestama. Sve i da želite koristiti javni prijevoz, povezanost je kriminalna, a i njime se koriste isključivo siromašna radna klasa. Kako bi smanjili gužve i prometni kaos, a time i zagađenje ispušnim plinovima, uvedena je brza traka, takozvani carpooling lane, gdje su rijetki zastoji jer se većina i dalje vozi sama.

 

Obožavala sam West Hollywood, kvart u kojem sam živjela nekoliko mjeseci, idealno smješten i podjednako udaljen od svih bitnih lokacija. Bila sam fascinirana urednošću ulica, staza i parkova, kao i poštivanjem prometnih pravila. Svoja popodneva često sam provodila u The Grove-u, jednom od dražih shopping destinacija gdje bi često samo uživala u pogledu ispijajući kavu.

Za sve željne zabave i avanture tu je Venice beach. Hipsteri, skejteri, fitnes zaluđenici, uličici pjevači i umjetnici ovu ulicu čine posebnom. Venice kao da je mali grad unutar L.A-a, prepun restorana, butika, coffee shopova i zabavnih sadržaja, nemoguće je da vam bude dosadno. Većinu stanovnika Zagreba iznenadilo bi na ulicama vidjeti ljude obučene u superjunake i likove iz popularnih filmova, dok je u Los Angelesu to još jedan najnormalniji dan.

 

Runyon Canyon park

Ne možeš biti u Los Angelesu i ne otići na hiking, tako da sam i ja nekoliko puta tako provela svoj dan. Svjež zrak, priroda i Hollywood znak u daljini razlog je zašto se velik broj ljudi odlučuje na ovaj oblik rekreacija.

Beverly Hills

Ono što me nije razočaralo i što apsolutno opravdava svoje ime jest Beverly Hills. Baš onakav kao u filmovima i serijama, raskošan, pun velebnih kuća sa savršeno pokošenom travnjacima i voznim parkom da ti pamet stane. Drvored visokih palmi, koje su i simbol grada anđela, prostiru se uzduž svake ulice i upotpunjuju doživljaj vožnje.

Warner Bros studio 

Neopisiv je doživljaj hodati i voziti se ulicama Warner Bros studija čije se veličina može usporediti s jednim Zagrebačkim kvartom. Kad sam sjela na kauč u Central Perku osjećala sam se kao dio ekipe iz serije Prijatelji i glavom su mi prošle scene serije koji sam toliko puta pogledala.

Gastronomija 

Mirisi skoro svake svjetske kuhinje se mogu osjetiti šetajući ulicama ovog grada koji nikad ne spava. Bilo da ste u želji za meksičkom, talijanskom ili kineskom kuhinjom, L.A. vas neće razočarati. Oduševio me Elephante iako je ponekad potrebno mjesec dana ranije rezervirati stol. Pogled koji se pruža s terase restorana, vrhunska hrana i pozitivna atmosfera samo su neki od razloga radi kojih se isplati čekati. Ukoliko se odlučite za malo glamurozniji izalazak, Chateau Marmont je restoran gdje će nerijetko za susjednim stolom sjediti lica s malih ekrana. 

 

Znajte da Los Angeles nije grad u kojem možete lako turistički uživati kao recimo u New Yorku ili San Franciscu.Često za njega kažu kako je šaka jada i lažnog sjaja. Grad koji ide iz krajnosti u krajnost.

Cimerice, kolegice i prijatelji koje sam stekla pomogli su mi razumjeti kako ovaj grad diše. Prekrasni zalasci sunca u Santa Monici, kilometrima duge plaže u Malibuu, opuštenost Venice Beacha samo su neki od razloga zašto ovaj grad trebate upoznati.