Dubai – grad budućnosti

219244BA E290 4642 B047 0CDEB9D18A70 e1571050860635

 

 

Grad budućnosti. Netipičan, umjetan, grad koji je nastao u pustinji “preko noći”. Dubai je grad superlativa- najljepši, najfotogeničniji, s najvišim i najljepšim zgradama na svijetu, najljubaznijim ljudima – jednostavno je grad koji zahtjeva pozornost. Stvari se u ovom gradu nevjerojatne energije odvijaju jako brzo.

 

Grad koji na prvu ne nudi ništa više nego li hotele s 5 zvjezdica i mega centre zapravo skriva puno više. Istina je kako se na prvi pogled uočavaju samo neboderi i neke od najviših zgrada svijeta kao recimo Burj Khalifa, ali Dubai je puno više od toga. Moram se pohvaliti kako sam bila jedna od sretnica koja je vidjela boje hrvatske zastave na toj nevjerojatno visokoj zgradi . Ne mogu vam opisati osjećaj i žar koji mi je ispunio tijelo dok sam stajala ispod Burj Khalife koja je nekoliko puta tijekom večeri zasvijetlila hrvatskom zastavom… ta najviša zgrada na svijetu zastavom Lijepe naše.

 

Ono što bih vam svakako preporučila u ranim večernjim satima , što zbog savršene lokacije i pogleda na fontane koje plešu na svakih pola sata, zbog veličanstvenog light show-a na Burj Khalifi to zbog interijera samog mjesta te prefine hrane jeste Shakespeare & Co. Vrijedi svakog dirhama.

Jahanje na devama s pogledom na neke od najviših stambenih zgrada na svijetu, o da, i to je Dubai . Spoj nespojivog, tradicije i modernog.

Ne mogu ne spomenuti Burj Al Arab , poznat hotel u obliku jedra kako bi se zapravo samim svojim izgledom uklopio u okolinu u kojoj se nalazi. Jumeirah plaža je mjesto na kojem možete provesti cijeli dan i neće vam biti dosadno, mjesto gdje se i smjestio sam hotel Burj Al Arab koji za sebe kaže kako ima 7 zvjezdica… kategorizacija naravno nije točna, no činjenica je kako je hotel toliko luksuzan te time zaslužuje više od 5 zvjezdica.

 

Zlo vam je od blještavila i jestivih zlatnih listića koje nude hoteli ovog zanimljivog mjesta ?
Nema problema, vodim vas na pustinjski safari i adrenalinsku vožnju . Večer prije dogovorili smo putem WhatsAppa detalje izleta sa vodičem kojeg nam je preporučio prijatelj koji živi u Dubaiju. Ujutro nas je ispred hotela dočekala Toyota Landcruiser , auto tipičan za ovakve adrenalinske vožnje čiji vozači zapravo moraju proći dodatne sate i posebne tečajeve. Vozimo se nekih sat vremena te dolazimo do pustinje gdje svi vozači ispuštaju svoje gume i pripremaju vozila za vožnju pješčanim dinama. Tlak u gumama je postignut, knedla je u grlu ali i ogromna znatiželja. Osjećaj je neopisiv, pogotovo kada ste pod kutom od 90 stupnjeva i mislite da ćete svaki tren pasti niz visoku pješčanu dinu, kada umirite i vrištite istovremeno skupa sa ostalim suputnicima.

 

Nakon lude vožnje i predivnih fotografija odlazimo jahati deve… to je tzv. Jahanje koje u najmanju ruku uzbudljivo gdje podizanje, jednako kao i spuštanje traje dulje nego li samo jahanje . No, i to smo doživjeli. Deve imaju pletene brnjice jer znaju gricnuti ponekada a ne znam znate li i kako reže? Ali preslatke su. I da, zanimljivo je to što beduini uvijek prvo posjedaju žene tik do devine glave a muškarca iza nje.

 

 

 

 

Sada sam već i gladna … sa zadovoljstvom se prisjećam kampa uređenog u beduinskom stilu gdje su stolovi i pripadajuće pletene vreće postavljeno okolo pozornice na pijesku. Večera se poslužuje te odlazimo odvojeno muškarci i žene svako u svoj šator po hrani koje ima na pretek – humusa i raznih povratnih salata u izobilju, tako da niti vegetarijanci ne ostaju gladni. 😉 Jedemo i uživamo u trbušnom plesu lokalaca. Dubai ima svoje draži … i koliko GOD misliš da si vidio i doživio sve… ima tu toliko toga … ponešto za svako osjetilo … no to ćemo ostaviti za neki drugi put…